Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Публичен дебат “За” или “Против”…

15 December 2015 @ 19:00 - 20:30

Клуб “Финанси” организира за трета  поредна година публичен дебат с участието на преподаватели от катедра Финанси. Темата този семестър е “ЗА или ПРОТИВ задължителното пенсионно осигуряване единствено в НОИ” и е продиктувана от последните законодателни промени в системата на пенсионното осигуряване у нас. Фокусът на дебата ще бъде върху първи и втори стълб на пенсионно-осигурителната система в България, а именно държавно обществено осигуряване и задължително допълнително пенсионно осигуряване.

От 01.01.2015г. бяха внесени значителни промени в нашата система, които засягат предимно млади специалисти, стартиращи своя кариерен път през текущата година. Съгласно гласуваните промени, държавата дава еднократен избор по отношение на втория стълб – допълнителното задължително пенсионно осигуряване. В рамките на 1 г. от назначението на работа, служителят има право да реши  дали осигуровките му за пенсия да отиват само в НОИ или законовоопределената част от тях да се отделя в УПФ. При липса на избор в този срок, целият размер на вноската за пенсия отива автоматично във фонд “Пенсии” на Държавното обществено осигуряване. Работниците/служителите, които не започват за първи път работа и се осигуряват в УПФ, също имат право на еднократен избор (ако желаят да прехвърлят парите си от УПФ в НОИ).

Повече за новите законодателни промени, техните плюсове и минуси, ще научим от оспорваната битка между преподаватели и студенти.

Кога: 15 декември

Къде: зала 223 от 19:00ч.

Очакваме Ви!

 

 

 

Details

Date:
15 December 2015
Time:
19:00 - 20:30
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Клуб “Финанси” ИУ – Варна
Phone:
0885 194 449
Website:
http://finance-club.ue-varna.bg/

Venue

Икономически университет – Варна
бул. Княз Борис I №77
Варна, 9002 България
+ Google Map
Website:
http://www.ue-varna.bg